Triggerpointtherapie

triggerpointsTriggerpoints zijn ‘spierknopen’ die ontstaan door overbelasting van een spier bijvoorbeeld door stress, repeterende bewegingen, ongelukken of verwondingen. Deze triggerpoints veroorzaken pijn die kan voorkomen op de plek zelf, maar meestal ook op andere plekken in het lichaam, zogenaamde afgeleide pijn of ‘referred pain’. Als triggerpoints lang bestaan, kunnen ze de spierfunctie verminderen, zenuwbanen beïnvloeden en steeds meer pijn veroorzaken. De pijnpatronen van triggerpoints zijn vastgelegd door de artsen Simons en Travell.

Het doel van de triggerpointbehandeling is om de doorbloeding in het aangedane gebied weer op gang te brengen, zodat afvalstoffen worden afgevoerd en voedingstoffen en zuurstof weer aangevoerd kunnen worden. Zo kan de spier zich herstellen en vermindert de pijn. Door een behandeling in de praktijk te combineren met zelfbehandeling zijn de meeste klachten op korte termijn te verhelpen. Voor de zelfbehandeling geef ik eenvoudige oefeningen mee die je enkele keren per dag een paar minuten herhaalt. Dit vereist wel wat discipline, maar draagt bij aan een snel herstel.

Voor de zelfbehandeling kun je gebruik maken van handige hulpmiddelen, zoals de Theracane of een stuiterbal. Op Triggershop.nl kun je diverse hulpmiddelen bestellen.