Voetreflexologie

Een definitie van reflexologie:
‘Reflexologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het principe dat zich op de handen en voeten reflexgebieden bevinden die corresponderen met alle klieren, organen en andere delen van het lichaam.’

Als het lichaam helemaal in balans is dan spreken we over ‘homeostase’. Alle lichaamssystemen zoals hormonen, zenuwen, organen etc. zijn continu aan het werk om deze balans te behouden. Het is te vergelijken met een goed geoliede machine.

Door allerlei invloeden van buitenaf kunnen in dit mooie systeem verstoringen ontstaan. Het zelfherstellende vermogen van het lichaam werkt dan niet meer optimaal en we kunnen allerlei min of meer ernstige klachten krijgen. Door middel van reflexologie krijgt het zelfherstellende vermogen van het lichaam een impuls, zodat klachten kunnen verminderen of verdwijnen. De balans komt weer terug.

Effecten van reflexologie:
• Reflexologie zorgt voor ontspanning en vermindering van stress.
• Reflexologie zorgt voor het verbeteren van de prikkelgeleiding en doorbloeding van de zones die gemasseerd worden.
• Reflexologie geeft een impuls aan het zelfherstellend vermogen, zodat er weer balans komt in het lichaam.

Bij het masseren van of druk geven op een bepaald deel van de voet, de ‘reflexzone’ beïnvloed je de corresponderende plaats in het lichaam. Een gevoelige plek kan duiden op een verstoring of blokkade. Massage of druk kan deze verstoring of blokkade opheffen.

Soorten behandelingen
De methode die ik toepas, bestaat uit verschillende soorten behandelingen, waarbij steeds de oorzaak wordt aangepakt:

Voetreflexologie kan worden toegepast bij veel klachten, enkele voorbeelden:
– klachten van de spieren , botten, huid of gewrichten, bv. slijmbeursontsteking, spierscheur, tennis-/golfelleboog, peesproblemen, artrose, rugklachten
– klachten van een orgaan bv. maag- en darmklachten, longproblemen
– hormonale klachten bv. overgangsklachten, menstruatieklachten (PMS)
– problemen met de weerstand bv. verkoudheden
– stressgerelateerde klachten bv. slapeloosheid, concentratieproblemen, pijnlijke/gespannen schouders, hoofdpijn

 
Chinflex® is een massage die gebaseerd is op de oude Chinese voetmassage principes.
De Chinflex® behandeling start met een voetenbad met Chinese kruiden. Dit kruidenbad zet het ontgiften in gang en vermindert door de speciale kruiden ook spier- en gewrichtsklachten.

Bij de behandeling worden voeten, onderbenen en knieën gemasseerd. Bij de Chinflex® methode worden de reflexzones op de voeten gemasseerd, maar ook de meridiaanbanen en acupunctuurpunten op de voeten en onderbenen.

De technieken van de Chinflex methode kunnen geïntegreerd worden in een klachtgerichte behandeling. Ook is het mogelijk om een algehele preventieve voetreflexbehandeling te geven met deze methode.
 
Feitelijk helpt voetreflexologie bij heel veel klachten, alleen in gevallen van hoge koorts, besmettelijke ziekten, trombose, ernstige hartkwalen en kanker wordt behandeling ontraden.
 
Voetreflexologie is een prettige en veilige methode, die prima gecombineerd kan worden met andere behandelvormen.